tiistai 26. syyskuuta 2017

Kesä on todellakin ohi


Viime viikolla palattuani Suomen reissulta tajusin puutarhan kaipaavan kevyttä "faceliftiä". Enimmäkseen saksia ja sekatöörejä, uudelleen järjestelyä ja siivousta. Hollannissa syksyn sanotaan alkavan 21. syyskuuta (tähtitieteellinen vuodenaika) ja kasveista sen kyllä huomaa. 

Suomessa syyskuukauksiksi luetaan syys-, loka- ja marraskuut, samoin kuin täällä Hollannissa. Hieman kylmemmät aamut ja silti lämpimät päivät eivät  ole ollenkaan huono yhdistelmä. Ruukkupuutarhan kannalta se tarkoittaa sadonkorjuuta, pistokkaiden leikkausta, säilytettävien kasvien leikkausta ja uudelleen istutusta ehkä isompaan ruukkuun tai muuten sisäkäyttöön sopivaan. Vaihdan ruukun pohjalla olevan mullan myös häätääkseni pikkuiset alivuokralaiset, sillä niitä en sisälle halua. Kuvan pinkit pelargoniat ovat talvehtineet sisällä jo monta vuotta, uusista kirjavalehtisistä pelargonioista en ole varma haluanko edes säilyttää niitä vaikka lehdet ovatkin ihanat (kukka on kammottavan punainen ja ne onkin nappaistu armotta pois).


Tupla-amppeli kokeilu onnistui kohtalaisen hyvin. Alempi kärsi kuivuudesta ja osittain valon puutteesta (ja neljän viikon Suomen kesälomasta...) mutta idea toimi kohtalaisen hyvin. Ylemmässä amppelissa ollut riippapelargonia otti ylivallan ja täytti koko ison amppelin. Ensi vuonna parempi alakerran kasvivalinta niin johan toimii.


Kanelibasilika on saanut rehottaa ja sulostuttaa olemassaolollaan perhosia ja mehiläisiä. Lehtiä en tullut käyttäneeksi mihinkään, mutta ihan kiva kasvikokeilu. Jos saan sen selviämään talven yli, siirrän sen ensi kesäksi palstalle.


Amppelit yritän purkaa ja istuttaa mansikat ruukkuihin talvehtimaan ja ensi keväänä pääsevät palstalle jatkamaan kasvuaan. Niin palsta - olen ollut palstajonossa kesäkuun alusta lähtien ja nyt sain tiedon, että 100m2 palsta on käytössäni 1.1.2018 alkaen. Tammikuusta pääset siis seuraamaan myös palstaelämää. Ensin kuitenkin eletään tämä vuosi loppuun ja napsautellaan näitä kasveja. 
Palataan faceliftin jälkeen !

2 kommenttia:

  1. Onnea palstan saamisen johdosta :

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Aikas innoissani olen ja odotan kovasti tammikuuta, jolloin palsta minulle siirtyy.

      Poista

Kiva kun kävit, jätäthän viestin käynnistäsi - Thank you for visiting, please leave a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...