torstai 7. syyskuuta 2017

Viininpunaista ja purppuraa parvekkeelle


Kuukauden Suomen kesäloman jäljiltä parvekkeen istutukset olivat kamalassa kunnossa ja olin jo ostanut uudet taimet, kun huomasin, että myös keväällä naapurilta pelastettu ruukku oli ruostunut läpeensä puhki. Risa mikä risa. Sen minkä keväällä maali peitti, repsotti nyt kamalan näköisenä. 

Poikkesin lähi kylän Puutarhaparatiisiin Avriin ja ihme kyllä en ostanut koko kauppaa mukaani. Oli muuten ihana puutarhaliike ja ennen kaikkea sisustusliike. Sinne voisi Rouvan jättää viikoksi ja tulla sitten peräkärryn kanssa hakemaan - rouvan ja ostokset. Oh, luoja. Ja kuitenkin selvisin kaupasta alle tunnin kiertelyn jälkeen, vain yksi ruukku kainalossa ja pari muuta tarpeellista juttua (marsun kynsisakset, lannoitetta ja ruukun jalat). Aikaisemmin olen jotenkin vierastanut valkoisia ja etenkin neliön muotoisia ruukkuja. Tätä en kuitenkaan voinut vastustaa. Raikas, riittävän korkea ja alessa.

Kasvi-inspiraationa toimi naapurin suuri puu, joka on koko lehtevän kautensa kauniin punainen. Talveksi se tiputtaa lehtensä, mutta nyt siitä vielä pääsee nauttimaan, kunnes koko tienoo peittyy punaisiin lehtiin. Istutuksessa on takana Hurmesilkiheinä "Red Baron" (Imperata Cylindrica, eng. Japanese Blood Grass) ja köynnökuusama "Henryi" (Lonicera, eng. henry's Honeysuckle). Molempien pitäisi olla täällä Hollannin kasvuvyöhykkeellä talven kestäviä ja ainavihantia. Myös köynnöskuusama, jonka jotkin lajit pudottavat lehtensä talveksi.

Etualan purppurakeijunkukkien (Heuchera) tarkempaa lajimääritystä en tiedä. Toivottavasti pärjäävät tällä vaativalla paikalla. Väri sopi vain niin loistavasti yksiin naapurin puun kanssa, että oli vain pakko.


Istukselle tuli hintaa noin 60 euroa. Ruukku oli 20 € löytö syysalesta ja kasvit normaalihintaisia yhteishinnaltaan n. 25 €. Lisänä on tietysti pohjalla käytetty ruukkusora ja multa.  Iso ruukku on täytetty noin puoliksi soralla ja lopputilavuus on multaa. Tykkään käyttää ruukkusoraa salaojituksena ja myös keventämään ruukkua. (Siis jos sitä joskus tarvitsisi täytenä siirtää, niin se olisi mahdollista.)


Epätoivoinen elvytysyritys kesän taimille. Muratti saattaa selvitäkin, mutta toistaiseksi tuntematon viininpunainen lehtikasvin kohtalo on vielä arvoitus. Lumihiutaleet heivasin armotta, kuollut mika kuollut. Saavat miettiä kohtaloaan tuossa parvekkeen kaiteella. 


After spending a whole month at holiday in Finland our balcony arrangement was in a very bad shape. I tried to save ivy's and some unknown red leaf plant, let's see how it goes. 
I made a new autumn colour planting to our north facing balkony. My colour inspiration came from our neigbours tree - dark purple Heuchera's match perfectly to the tree. At the behind I put Japanese Blood Grass "Red Baron" and Lonicera - Henry's Honeysuckle.  I'm very happy how it turned out. Colours are good, grass is nice and flowy. Honeysuckle must be tied before winter, but it can stay there for a while. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, jätäthän viestin käynnistäsi - Thank you for visiting, please leave a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...